آنچه که باید در مورد احداث باغ گردو بفهمید:


گردو دارای مزایای بی شماری است که باعث محبوبیت آن نسبت به سایر محصولات کشاورزی می شود. به عنوان مثال نگهداری از نهال های آجیل بسیار راحت تر و هزینه کمتری نسبت به سایر میوه ها دارد. البته نسبت به سایر گونه های میوه، تحمل بالایی در برابر بیماری ها یا آفات دارد. برداشت این محصول به روش های مکانیکی انجام می شود و از نظر زمانی و هزینه ای سودآور است و در نهایت پوست و چوب گردو نیز در زمینه های مختلف صنعتی کاربرد فراوانی دارد. بنابراین اگر چه در ابتدا ممکن است کاشت درخت گردو مدتی طول بکشد، اما احداث این باغ فعالیتی است که علاوه بر صرفه اقتصادی کلی، برای سالیان متمادی سودآور باقی خواهد ماند. اگر شما نیز علاقه مند به راه اندازی یک کسب و کار پر رونق و بلند مدت هستید، راهنمای باغ گردو را از دست ندهید.

Image

گیاه شناسی درخت گردو:


گردو که با نام‌های مختلفی مانند چهار مغز، آغوز دار، آقو زباله، آقویز، جوز، گردکان و… غیره می‌آید، بومی فلات ایران است و از نظر ظاهری دارای چتر پهن، برگ‌های تک شاخه، پوست خاکستری پوسته‌دار است. دارای شکاف.طول و ارتفاع آن حدود 25-5 متر است. گل نر درخت گردو بدون گلبرگ و گلبرگ است. این شامل برگکی پرچم دار، کاسه گل کنگره ‌ای و سنبله ‌ای حدود 6-10 سانتی متر است. شاتون در فصل بهار ظاهر می شود. از طرف دیگر، ماده گردو، گلی است منفرد یا خوشه ای با 3-4 گل که به رنگ کرم کوتاه است و با باز شدن زائده های کلاله آماده پذیرش دانه های گرده است. باغ درختی گردو دارای دوره نهال طولانی (5-6 سال) است و در سن 15-20 سالگی به حداکثر سن باردهی می رسد. این درخت عمر طولانی و حدود 200-300 سال دارد.

مناسب ترین آب و هوا برای احداث باغ گردو:


درختان گردو انواع مختلفی دارند و هر یک از این گونه ها برای رشد و تولید به دماهای متفاوتی نیاز دارند. بنابراین برای احداث باغ گردو ابتدا باید شرایط جغرافیایی و همچنین آب و هوای محیط کشت شناخته شود و بر این اساس مناسب ترین نهال گردو را برای اصلاح انتخاب کرد.
برخی از محبوب ترین گونه های گردو و شرایط محیطی مناسب برای کشت آنها عبارتند از:

نهال گردو فرنور پیوندی


نهال گردو انبار شده برای کاشت در مناطق مرتفع (ارتفاع 1300-2500 متر) مناسب است و دارای ظرفیت حرارتی بالایی است که می تواند منفی یازده درجه سانتیگراد را تحمل کند.

نهال گردو چندلر پیوندی


نهال چندلر گردو برای کاشت در ارتفاعات 900 تا 1500 متری مناسب بوده و برای مناطق معتدل تا سرد انتخاب خوبی است و در برابر هوای خشک مقاومت بالایی دارد.

نهال گردو تویسرکان:


نهال تویسرکان گردو برای کاشت در ارتفاعات 500 تا 1500 متری مناسب است. برای پرورش در آب و هوای معتدل انتخاب خوبی است و باید از سرما یا گرمای شدید محافظت شود.

نهال گردو اسرائیلی:


نهال های گردو اسرائیلی مانند گونه تویسرکان را می توان در ارتفاع 500-1500 متری کشت کرد. تا دمای منفی ده درجه سانتیگراد را تحمل می کند و در آب و هوای سرد به خوبی رشد می کند.
به طور کلی درخت گردو در محدوده دمایی 40 تا 5- درجه سانتیگراد، رشد کافی و بازدهی بالایی از خود نشان می دهد و مناطق کوهستانی و نیمه کوهستانی با آب و هوای مدیترانه ای زمینه مناسبی برای پرورش این درخت پربار دارد.

نهال گردو ژنوتیپ غرب نهال:


نهال گردو ژنوتیپ غرب گردو یکی از ارقام گردو بذری است که برای کاشت و کشت در ارتفاعات 900 تا 1200 متری از سطح دریا مناسب است. مقاومت و باردهی بسیار خوبی دارد و از سال اول پس از کاشت، باروری خود را آغاز می کند. رقمی است در میان گل ها و برای مناطق معتدل مناسب است.

شروط خاک خوب برای احداث باغ گردو:


توصیه می شود برای جلوگیری از رشد ریشه، خاک مناسب برای رشد درخت گردو با شن و ماسه پر نشود. بهترین نوع خاک برای این منظور خاکی با بافت ماسه ریز است. علاوه بر این، خاک در محیط گردو باید pH حدود شش داشته باشد و شرایط زهکشی مناسبی را برای رشد گردوB فراهم کند. در نتیجه یکی از اساسی ترین مراحل احداث باغ گردو مطالعه خاک از نظر مواد و خواص فیزیکی و شیمیایی است و بررسی خاک از طریق آزمایشات آزمایشگاهی خاک و همچنین فیزیکی آن قابل انجام است.

کنترل فیزیکی خاک برای احداث باغ گردو:


خاک بهینه برای رشد درختان گردو باید از نظر سفتی متوسط ​​باشد. یعنی نه کاملاً خشت و نه کاملاً سنگ و کلوخ! شرایطی را فراهم کنید تا ریشه ها به عمق خاک نفوذ کنند. نکته مهم دیگر بررسی برداشت قبلی از زمین مورد نظر است; زیرا اگر بافت خاک تغییر اساسی کرده باشد، کاشت نهال گردو انتخاب مناسبی نخواهد بود.

کنترل آزمایشگاهی خاک مطلوب:


در آزمایشات خاک، خواص شیمیایی مانند pH خاک، نوع بافت (سبک یا سنگین)، میزان ترکیباتی مانند نمک و آهک، میزان مواد آلی (کربن آلی) و همچنین مقدار عناصر غذایی مصمم. .

انواع باغ گردو در کشور:


نکات زیادی در انتخاب مناسب ترین و کارآمدترین نژاد گردوB برای احداث باغ گردو در هر یک از شهرهای ایران تعیین کننده است. این موارد عبارتند از: ارتفاع، شرایط اقلیمی عمومی زمین زراعی، شرایط بارندگی و تامین آب کافی و همچنین ویژگی ها و شرایط خاکی محل رشد. اما از آنجایی که کشاورزی گردو در ایران سابقه طولانی دارد، کارشناسان انواع گونه های قابل کشت در نقاط مختلف کشور را به شرح زیر معرفی کرده اند:
1. استان های شمالی ایران مانند گیلان، مازندران و گلستان: درخت گردو، گردو روند.
2. استان های جنوب ایران مانند بوشهر، خوزستان و هرمزگان: نهال گردو از ژنوتیپ گرمسیری، گردو آمریکایی.
3. استان های کوهستانی ایران مانند چهارمحال و بختیاری، کرمانشاه و همدان: درخت گردو چندلر ، فرنور یا گردو کانادایی.
4. استان های نزدیک به بیابان مانند اصفهان، یزد و کرمان: نهال پکان گردو، گردو روند.
5. استان های مرکزی ایران مانند شیراز، سمنان و تهران: درخت گردو ژنوتیپ برتر ، گردو اسرائیلی، چندلر و تویسرکان.
.

مراحل احداث باغ گردو چیست؟


با وجود تنوع زیاد گونه‌های گردو، مراحل کاشت، مراقبت پس از کاشت، آبیاری، کوددهی و ... برای همه ارقام گردو یکسان است. پس پس از انتخاب نهال مناسب با رعایت موارد زیر اولین قدم را به سمت احداث باغ گردو بردارید:

بهترین فصل برای کاشت نهال گردو:


به طور کلی به دلیل شرایط آب و هوایی مناسب و همچنین آماده سازی خاک، اواخر پاییز تا اوایل بهار زمان مناسبی برای کاشت نهال است. البته از آنجایی که گیاه گردو در برابر سرمای شدید ضعیف است، بهتر است از کاشت گیاهان در زمستان خودداری شود. دانستن این نکته ضروری است که نهال ها باید قبل از جوانه زدن به زمین پیوند داده شوند.

فقط با کاشت نهال میتوان احداث باغ کرد:


جواب منفی! درخت گردو را می توان به دو روش کاشت بذر یا کاشت نهال پرورش داد. برای کاشت بذر گردو اولین قدم تهیه بذر با کیفیت است. سپس دانه ها را به مدت 3 روز در آب قرار دهید. هنگامی که ریشه ها ظاهر شدند، آنها را در گلدان های کوچک بکارید. صبر کنید تا بذرها به اندازه کافی بزرگ شوند و در نهایت آنها را به مزرعه منتقل کنید. برای کاشت نهال گردو از آنجایی که این گیاهان آماده کاشت در زمین هستند فقط کافی است نهال مورد نظر را خریداری کرده و مستقیماً در باغچه گردو خود بکارید.

بهترین فاصله برای کاشت نهال گردو:


برای اینکه میوه بیشتری داشته باشد و رشد کافی داشته باشد نیاز به فضای مناسبی دارد و باید مراقب بود که درختان روی هم نریزند و هر درخت به اندازه کافی نور خورشید دریافت کند. کارشناسان فاصله مناسب برای کاشت نهال گردو را حدود 7*7 و در ارقام قدیمی و بذری 10*10 یا 12*12 می دانند. علاوه بر این، سوراخ هایی که نهال ها در آن قرار دارند باید حدود 50 تا 80 سانتی متر عمق داشته باشند.

آماده کردن زمین برای احداث باغ گردو:


پس از بررسی و آزمایش خاک، نوبت به علف های هرز می رسد! خاک مناسب باید زهکشی خوبی داشته باشد تا ریشه ها به خوبی تهویه شوند.

نحوه آبیاری باغات گردو:


برای احداث باغ گردو؛ و برای داشتن درختان سالم و پربار باید به میزان و دفعات آبیاری توجه کرد. همانطور که کم آبی رشد گیاه و محصولات آن را متوقف می کند، آبیاری بیش از حد به ریشه ها آسیب می رساند و می تواند باعث از بین رفتن درختان گردو شود! یک نکته مهم در مورد آبیاری نهال گردو این است که نهال های جوان نسبت به درختان بزرگ گردو به آبیاری بیشتری نیاز دارند. هر چه درخت بیشتر رشد کند، ریشه هایش قوی تر می شود و به آب کمتری نیاز دارد. بنابراین در سالهای اول کاشت نهال باید به طور مداوم آبیاری شود، اما از سال سوم به بعد باید میزان آبیاری را کاهش داد و به یاد داشته باشید که بسته به ویژگی های اقلیمی زمین زیر کشت گردو 1 3 آبیاری در هر ماه برای درختان بالغ کافی است. در طول احداث باغ گردو، چندین راه برای آبیاری درختان وجود دارد. برای مثال:

انواع آبیاری باغات گردو + توضیحات:


آبیاری قطره ای:
سیستم آبیاری قطره ای دارای 5 جزء اساسی است: پمپ ها، قطره چکان ها، استخرهای ذخیره آب، لوله های آب و منابع تامین آب.
معمولاً 1-2 قطره در اطراف هر نهال ریخته می شود تا آب کافی به ریشه ها برسد. نوع قطره چکان ها با توجه به فشار آب، سطح زمین، تعداد درختان و میزان آبیاری مورد نظر انتخاب می شود.
آبیاری غرقابی:
آبیاری غرقابی جریان آب بر روی زمین است. بنابراین این لایه آب سطح را می پوشاند و به عمق زمین نفوذ می کند. 3 نوع رایج آبیاری غرقابی عبارتند از: غرقابی، غرقابی و حاشیه ای. به خاطر داشته باشید که میزان آب هدر رفته با این روش بسیار بیشتر است، اما از جنبه مثبت آن، آب کافی برای ریشه ها تامین می شود.
آبیاری بابلی:
در آبیاری فواره ای، آبفشان بر روی پایه ای نزدیک درخت و آب ها به صورت چتر در محدوده قطر 60 سانتی متر قرار می گیرد. این روش که به آبیاری قطره ای نیز معروف است، نیاز آبی درختان گردو را به طور کامل پوشش می دهد.
آبیاری نواری:
امروزه آبیاری نواری به دلیل هدررفت کمتر آب و آبیاری یکنواخت تمامی مناطق به روشی رایج برای احداث باغ گردو تبدیل شده است. در این روش که از نوارهای پلی اتیلن با ضخامت های مختلف تشکیل شده است، آب چاه به داخل فیلترها پمپ شده و سپس وارد نوارهای آبیاری می شود. به این ترتیب آب دیگر روی سطح باغ جاری نمی شود و باعث رشد علف های هرز و سایر عوامل بیماری زا روی درختان نمی شود.
آبیاری بارانی:
آبیاری از طریق سیستم هایی که شرایط باران مانندی را برای درختان گردو فراهم می کند، آبیاری بارانی نامیده می شود. به این ترتیب آب پمپ شده از منبع به لوله های انتقال جریان می یابد و با فشار از آبپاش ها خارج می شود.از این روش می توان برای اقلیم های مختلف، زمین های شیب دار و خاک های مختلف استفاده کرد.
به یاد داشته باشید که در پاییز و زمستان به درختان بالغ گردو آبیاری نکنید. باران در این فصول به خوبی نیاز آبی شما را برطرف می کند!

کود مناسب برای احداث باغ گردو:


کود که مجموعه ای از مواد آلی، معدنی و بیولوژیکی است برای افزایش عناصر غذایی خاک و رشد و باردهی بهتر درختان استفاده می شود. کودها به طور کلی دارای سه نوع شیمیایی، حیوانی و آلی هستند که هر کدام از این انواع ویژگی ها و کاربردهای خاص خود را خواهند داشت. کود به صورت محلول، گرانول، گاز یا پودر به خاک اضافه می شود و بهترین زمان برای کوددهی گیاهان بهار و قبل از شکوفه دادن درختان یا اوایل پاییز است. برای به دست آوردن بهترین نتیجه از کود، لازم است خاک را به دقت بررسی کرده و با توجه به نیاز خود، کود مناسب را برای زمین خود انتخاب کنید.

انواع کود ها برای باغات + توضیحات:


کود دهی درختان گردو به 6 روش متداول گودال کود، کانال کود، کود آبیاری، پخش سطحی، تزریق کود به درخت یا محلول پاشی انجام می شود که هر کدام از این روش ها مزایا و معایب خاص خود را دارند.
سوراخ کود:
برای کود دهی به روش چاله کود باید سوراخ هایی به ابعاد 40*40 سانتی متر در سایه درخت حفر کرد. در روش گودال کمپوست نیازی به مخلوط کردن کود با خاک نیست و تعداد این سوراخ ها با توجه به اندازه، سن و سایر شرایط درخت تعیین می شود. یکی از معایب کود کمپوست تاثیر کم آن روی ریشه است.
کانال کود:
این روش که مشابه روش کود دامی است، نیاز به سوراخ های بزرگ تری در دو طرف درخت دارد، بنابراین معمولاً از بولدوزر برای حفر این چاله ها استفاده می شود. کوددهی کانال زمانی مناسب است که خاک نفوذپذیری کمتری داشته باشد. نقطه ضعف این روش احداث باغ گردو هزینه عملیاتی بالای آن نسبت به سایر روش های لقاح است.
کود آبیاری:
یکی از روش های مقرون به صرفه و موثر کوددهی، کود آبیاری است که مناسب ترین روش برای کودهای محلول در آب است. زیرا علاوه بر توزیع یکنواخت کود، امکان مصرف تدریجی را نیز فراهم می کند و بنابراین، ریشه گیاهان فرصت کافی برای جذب مواد معدنی خواهد داشت. همچنین طبق این روش مقادیر بیش از حد کود وارد محیط نمی شود.
بازی سطحی:
اگر کود با خاک سطحی مخلوط شود و در سایه درخت پخش شود، علاوه بر حذف علف های هرز از منطقه، با کاهش تراکم خاک سطحی، تهویه را نیز بهبود می بخشد. عیب این روش نیاز به استفاده از مقادیر بالاتر کود به دلیل شرایط جذب کمتر نسبت به سایر روش های کوددهی است.
تزریق کود به درخت:
در روش تزریق کود درختی پس از احداث باغ گردو از سرنگ های دامپزشکی یا دستگاه های پمپ چربی برای تزریق مستقیم کود و حتی سموم به تنه درختان استفاده می شود.این روش اغلب در مواقعی استفاده می شود که کمبود مواد غذایی و معدنی درختان را تهدید می کند، زیرا علاوه بر کارایی بیشتر، صدمات جبران ناپذیری به تنه درختان وارد می کند.
محلول پاشی:
زمانی که ریشه های درخت به دلیل مشکلات مختلف مانند بالا بودن آهک در خاک یا خشکی بیش از حد لایه سطحی خاک، توانایی جذب مواد غذایی را از دست می دهند، سهم روی، آهن، منگنز و... اندام هوازی درخت انجام می شود. یک جایگزین است موثر است. تفاوت محلول پاشی با کود آبیاری در محل کوددهی است. در این حالت در محلول پاشی محلول تهیه شده از کود روی برگ ها پاشیده می شود در حالی که در کود آبیاری محلول را روی پایه گیاه ریخته و به سمت ریشه می رود.
با توجه به نیاز خاک و درختان گردو در زمان احداث باغ گردو حتما از کارشناسان در مورد کود مناسب و بهترین روش کوددهی برای مزرعه خود سوال کنید و در نظر داشته باشید که تغذیه مناسب درخت گردو در رشد و کیفیت رویشی و کمیت این محصول درختان نقش اساسی دارند.

نکات مهم باغداران پس از احداث باغ گردو:


برای داشتن باغی زنده، سرسبز و پربار باید همه جوانب و شرایط را از آب و هوا گرفته تا خاک، شرایط آب و هوایی، بارندگی، کوددهی، بیماری های گیاهی، برداشت محصول و... و درختان را به دقت رصد کرد. درختی سالم و با کیفیت این عوامل می‌توانند بر بازده کمی و کیفی شما در طول دوره رشد درخت گردو تأثیر منفی بگذارند و در نتیجه تمام تلاش‌ها و هزینه‌هایی که یک شبه برای احداث باغ گردو انجام می‌دهید از دست می‌دهند. برخی از این عوامل عبارتند از:

مشکلات جوی تأثیرگذار بر رشد و محصول دهی گردو:


یکی از مشکلات جوی که امروزه تأثیر زیادی بر زندگی انسان‌ها گذاشته است، پراکندگی ذرات گرد و غبار یا به عبارتی ریز گرد‌ها در هوا است. در حقیقت ریزگردها، همان ذرات جامد معلق در هوا هستند که آن را آلوده کرده و موجب کاهش دید می گردند. این ذرات با تأثیر مستقیم بر فتوسنتز، تنفس و پوشش گیاه، نه تنها عملکرد کلی و رشد گیاهان را مختل می‌کنند، بلکه در کیفیت رشد رویشی، خصوصیات فیزیولوژیکی و تولید محصولات نیز اثر منفی خود را اعمال خواهند کرد.

ذرات گرد و غبار پراکنده در هوای باغ گردو، مانع جذب نور کافی توسط گیاه شده و پدیده‌ای به نام کوتولگی را ایجاد می‌کنند. به علاوه قدرت دفاعی درختان را کاهش داده و احتمال ابتلای آن‌ها به سایر عوامل بیماری زا را نیز افزایش می‌دهند. بنابراین دقت داشته باشید که اگر زمین زراعی شما در منطقه‌ای مملو از گرد و غبار قرار گرفته دارد، حتماً پیش از احداث باغ گردو، از کارشناسان در مورد شرایط مقابله با این پدیده آسیب زا یا احتمال تأثیرات منفی آن بر محصولات درختان گردو خود، جویا شوید.

بیماری های مهم درخت گردو + معرفی و توضیحات:


بیماری هایی که بر رشد و بهره وری گردو تاثیر می گذارند
درخت گردو به عنوان یکی از گونه های نسبتاً پایدار در برابر بیماری ها شناخته می شود. اما در صورت عدم کنترل و سمپاشی منظم می تواند صدمات جبران ناپذیری به بار آورد تا جایی که کیفیت و کمیت محصولات را به شدت کاهش دهد و یا حتی منجر به مرگ شود. اگر شما نیز به احداث باغ گردو فکر می کنید، بهتر است از 5 بیماری اصلی که می توانند درختان گردو را به خطر بیندازند، آگاه باشید:
شانکر باکتریایی گردو:
این بیماری به صورت شکاف های طولی سطحی یا عمیق به رنگ سیاه یا قهوه ای تیره روی تنه یا شاخه های اصلی درخت ظاهر می شود. این لکه ها در اثر تنش های غیر زیستی مانند آبیاری بیش از حد، خاک سنگین، آلودگی هوا، آسیب شاخه ها یا عمق کاشت کم نهال ها ایجاد می شوند. سرطان می تواند منجر به کاهش رشد گیاه شود و درمان خاصی وجود ندارد. در نتیجه، در طول احداث باغ گردو باید با نگهداری و آبیاری مناسب از بروز چنین بیماری جلوگیری کرد.
بلایت باکتریایی گردو:
سوختگی خطرناک یا باکتریوز به صورت لکه های نوری منظم روی تنه یا لکه های سیاه با حاشیه زرد روی برگ ها ایجاد می شود. این بیماری بر روی میوه گردو تاثیر زیادی دارد و مغز آن را به خمیر مایه دار تبدیل می کند. سمپاشی به موقع و اصولی از ابتلا درختان به این بیماری جلوگیری می کند.
گردو Anthracnose دیگر آفات باغ گردو:
قارچ آنتراکنوز که در ابتدا برگ های درخت گردو را آلوده می کند، به صورت لکه های بزرگ خاکستری یا قهوه ای ظاهر می شود که باعث می شود برگ های زرد قبل از پاییز ریزش کنند. این قارچ از رشد میوه جلوگیری می کند و همچنین باعث نابالغ شدن گردو می شود. راه حل مبارزه با این بیماری بخور به موقع است.پوسیدگی ریشه یا تاج درخت گردو:
پوسیدگی ریشه زمانی اتفاق می‌افتد که درخت گردو شما یک ریزش زودرس داشته باشد و شاهد ریزش برگ، شاخه‌های خشک یا حتی مرگ درخت باشید. بنابراین، باید به ظاهر لکه های متعدد روی تاج گیاه توجه کرد. این بیماری خطرناک با سمپاشی درمان نمی شود. پس پیشگیری را جدی بگیرید!
پوسیدگی کربنیک گردو:
در خاک های سنگی با خاک خشک، بیماری قارچی باعث پوسیدگی کربنیک بیشتر می شود. علامت این بیماری پیدایش لکه های متعدد بر روی تنه درخت است که به تدریج به هم متصل می شوند. کوددهی مناسب و آبیاری منظم برای احداث باغ گردو می تواند از ابتلا درختان به این بیماری جلوگیری کند.